5 rad – jak ułożyć menu weselne?

Opublikowany przez

Nie da się zaprzeczyć, że dobre jedzenie jest podstawą udanego wesela. Wybór odpowiedniego menu może okazać się bardzo trudny. W końcu goście mają różne upodobania kulinarne. Wiele par decyduje się postawić na tradycyjną, polską kuchnię. Nie da się zaprzeczyć, że jest to jedno z najlepszych rozwiązań. Należy pamiętać o tym, że nie każdy musi lubić kuchnię orientalną czy śródziemnomorską. W końcu nie może być tak, że goście będą wychodzić z wesela głodni. Najlepiej jeśli menu będzie zróżnicowane. Oczywiście dobrym rozwiązaniem okazuje się podanie oryginalnych i nieszablonowych przystawek. Może to być danie kuchni orientalnej, ale również śródziemnomorskiej czy amerykańskiej.

Nasze rady

  1. Odpowiednia ilość jedzenia: w zasadzie jedną z najważniejszych kwestii jest podanie odpowiedniej ilości jedzenia. Tutaj chodzi zarówno o dania ciepłe, jak i przystawki. Nie się zaprzeczyć, że narzeczeni często zastanawiają się nad tym, ile jedzenia trzeba zamówić. Szczególnie chodzi o ciepłe dania. Powinny być podawane co około dwie godziny. Nie da się jednoznacznie określić, że na weselu powinno być pięć czy sześć ciepłych dań. Wiele zależy od tego, o której godzinie będzie zaczynać się przyjęcie. Ponadto powinno być podane minimum osiem przystawek. Oczywiście obsługa powinna systematycznie uzupełniać je podczas przyjęcia.
  2. Zróżnicowane jedzenie: bardzo ważne jest, aby podawane dania były zróżnicowane. W formie przystawek nie mogą być podane wyłącznie sałatki z kurczakiem. W menu powinny znaleźć się również ryby, ale i sałatki warzywne, które nie zawierają mięs, osobne półmiski z różnorodnymi mięsami. Dzięki tak szerokiej palecie wyboru dań, każdy gość będzie mógł znaleźć coś dla siebie. Świetnym rozwiązaniem jest również wplecenie do menu kilku bardziej oryginalnych przystawek – dań kuchni hiszpańskiej, greckiej czy włoskiej.
  3. Dekoracje jedzenia: należy zadbać o to, aby jedzenie było odpowiednio udekorowane. Wyróżnić można dekoracje jadalne i niejadalne. Najważniejsze jest, aby nie przesadzać z dekoracjami. Wystarczą delikatne, subtelne elementy.
  4. Zabranie pozostałego z przyjęcia jedzenia: bardzo często zdarza się tak, że Para Młoda po przyjęciu może zabrać pozostałe jedzenie. Zawsze zdarza się tak, że coś zostaje. Czasami są to pełne miseczki z sałatki, półmiski z mięsami czy deski z serami. Oczywiście należy wcześniej poinformować obsługę o tym, że jedzenie zostanie zabrane przez Nowożeńców. Warto jest pamiętać o zabraniu ze sobą różnych pojemników na żywność.
  5. Najważniejsze jest, aby pamiętać, że jedzenie ma przede wszystkim smakować gościom: nie wolno jest rezygnować z flaków, rosołu, barszczu czerwonego czy innego dania, tylko dlatego, że narzeczeni nie preferują takiego jedzenia. Należy pamiętać o uwzględnieniu preferencji gości. Nie da się zaprzeczyć, że każdy ma swoje upodobania. W związku z tym ważne jest, aby postawić na dania sprawdzone, najlepiej kuchnię polską. W końcu trudno jest wyróżnić osobę, która nie lubiłaby rosołu czy piersi z kurczaka.

Zdjęcia: Gastromonia.blox.pl

Zdjęcia: Pixabay.com

Zdjęcia: Etsy.com

Brak komentarzy.

Co myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.